Огляд популярних італійських вин із П’ємонту та Ломбардії

Будь-який рейтинг кращих вин з Італії не обходиться без марок, які походять із північно-західних регіонів країни. У Ломбардії таким регіоном є Франчакорта, у сусідньому П’ємонті — Барбареско та Бароло.
Їх не можна назвати дешевими, але для особливих випадків вони будуть кращим вибором. Для всіх без винятку українців такою особливою подією буде, звісно, закінчення війни перемогою.
А доти розглянемо особливості вин із цих регіонів.

П’ємонт

Більшість вин Пьемонту виготовляється із винограду Небіоло, який вирощують на узгір’ї Ланге. Тут ідеальний клімат та умови для вирощування саме цього складного сорту. Саме тут роблять знамениті червоні сухі Барбареско та Бароло.
Цікаво, що однойменні поселення є близькими сусідами, розташованими на пагорбах, розташованих поряд. Проте смаки в них різні, що визначається технологічними нюансами виробництва та строками витримки, наприклад, вино Барбареско тримають у діжках менше, Бароло — трохи довше.
Обидва сорти мають витончений смак, вони елегантні та благородні, із квітковими та легким смоляним ароматами. За смак ці вина часто порівнюють із кращими сортами бургундських, що є прямим доказом їхньої високої якості. А якість, як відомо, не може коштувати дешево.
Це не означає, що в П’ємонті не роблять достойні, але більш доступні напої. Зазвичай, на етикетках таких пляшок є напис Nebbiolo та вказаний субрегіон виробництва (або просто Piemont). Серед цього різноманіття ви завжди знайдете вина, які відповідають вашим вподобанням.

Ломбардия

Цей регіон розташований поряд із Пємонтом, тільки західніше. Він славиться смачними сирами Таледжіо, який варять біля Бергамо, а також добре відомими українцям сортами маскарпоне та горгонзола. Місцеві салямі та шинки також котуються досить високо, і не тільки в Італії.
Але що стосується вин, то якоїсь домінантної назви чи сорту не має. Проте найбільш відомим є регіон Франчакорта та однойменні вина. Між іншим, тут із давніх часів виготовляють ігристі напої із використанням класичної шампанської технології та навіть із тих самих сортів винограду.
Проте на цьому загальні риси закінчуються. У Шампані переважають вапняні грунти, у Франчакорті — мулисто-піщані. Та і клімат різний, італійський більш теплий. Тобто смаки різні, але Франчакорта вважається найближчим родичем шампанського серед усіх ігристих.
Серед інших відомих виноробних регіонів Ломбардії можна вказати Ольтрепо Павезе, де теруар схожий на Бароло, а домінуючим сортом є Піно Нуар. Але він йде в основному на виробництво ігристих напоїв. Червоні тихі роблять із Бонарди чи Каберне Совіньйона, білі із Рислінга чи Шардоне.
Як бачимо, Ломбардія є більш універсальним регіоном, де виробляють різноманітні напої із багатою гамою смаків. Більшість із них можна придбати в магазині MAUDAU. Потрібно лише вибрати в системі фільтрів відповідний регіон. У нашому випадку це П’ємонт та/чи Ломбардія.